Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Complete oplossingen op maat voor het gebruik van alternatieve brandstoffen

Complete oplossingen op maat voor het gebruik van alternatieve brandstoffen
26 mei 2022  |
Cementfabrikanten hebben bij het gebruik van alternatieve brandstoffen met strenge milieu-eisen te maken. Zo stoken ze calcineerovens en hoofdbranders op rendabele en duurzame wijze. In dat verband werkt BEUMER Group aan individuele oplossingen op maat, om de verschillende samengestelde materialen op te slaan, te transporteren en te doseren. De complete systemen bestaan deels uit eigen ontwikkelde losse componenten.

Cement is het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld en de branche groeit nog steeds. De fabrikanten moeten daarbij, om de enorme luchtvervuiling onder controle te houden, echter aan steeds strengere milieu-eisen voldoen. Afhankelijk van het toegepaste proces bedraagt de uitstoot bij de productie van cement 0,6 tot 0,99 CO2 per ton. Daarmee veroorzaakt de branche wereldwijd ongeveer zeven tot acht procent van de totale CO2-uitstoot. Echter door een blijvende verminderding van de uitstoot van broeikasgassen en verlaging van de productiekosten zal de vraag naar het gebruik van alternatieve brandstoffen toenemen.

In plaats van kolen en gas worden bijvoorbeeld naast vloeibare materialen, zoals afgewerkte olie of oplosmiddelen, ook vaste stoffen gebruikt. Het gros bestaat hier uit gemeentelijk en industrieel afval, zoals mengsels van kunststoffen, papier, composieten of textiel, evenals houten pellets. Ook worden vaak geschredderde oude banden gebruikt. Het rubber van banden heeft een vergelijkbare verbrandingswaarde als steenkool, en het ijzer van de wapening kan mineralogisch in cement worden gebonden. Hierdoor wordt de toevoeging van ijzerhoudende correctiestoffen verminderd. De vervangende brandstoffen zijn in grote hoeveelheden voor een gunstige prijs beschikbaar en kunnen in een veilig proces op hoge temperatuur volledig worden afgevoerd in de draaitrommelovens bij de cementfabrieken. Zo hoeven deze materialen niet langdurig opgeslagen of op een andere manier afgevoerd te worden.

het losstation BG OptiBulk is voorzien van een speciale behuizing die de omgeving beschermt tegen ontsnappend stof en het materiaal tegen omgevingsinvloeden.

Omdat verschillende materialen ook verschillende verbrandingswaarden hebben, kan het verzamelde huisvuil niet in één keer aan het verbrandingsproces in de oven worden toegevoegd. Juist in landen waar het scheiden van afval nog niet zo ver ontwikkeld is als in Europa, vormt dat een grote uitdaging. Hoe alternatieve brandstoffen samengesteld zijn en gebruikt worden is veelal afhankelijk van de beschikbaarheid in een bepaalde regio en dan vooral van economische aspecten. Het materiaal moet bovendien aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Sommige exploitanten gebruiken alleen voorbereid afval met een gedefinieerde minimale verbrandingswaarde en een laag gehalte aan zware metalen. Daarom mag de alternatieve brandstof vaak alleen maar uit deeltjes in een bepaalde grootte en dichtheid bestaan. En ook het vochtigheidsgehalte is belangrijk.

Van de aankomst tot het doseren

BEUMER Group als systeemaanbieder ontwikkelt individuele oplossingen voor de complete materiaaltoevoerketen tot aan het opslaan, wegen, transporteren en doseren van vaste alternatieve brandstoffen. Daarvoor worden volautomatische installaties gebruikt, die verschillende grote en zware banden doseren, scheiden en naar de aanvoer van de draaioven transporteren. BEUMER Group ondersteunt de cementfabrikanten met intralogistieke oplossingen bij de modernisering van hun fabrieken, zodat ze duurzamer en tegen lagere kosten werken. “Met onze knowhow en installaties op maat verbeteren wij de processen van onze klanten”, zegt Jan Tuma, Chief Sales Officer (CSO) van de BEUMER Group in Tsjechië. De klant krijgt alles vanuit één bron en heeft dus maar één contactpersoon. Behalve een uitgebreid aanbod aan betrouwbare systemen voor het gebruik van alternatieve brandstoffen concentreren de vakmensen zich ook op de planning van logistieke en klantspecifieke oplossingen op het gebied van transport en opslag, inclusief kraanhallen en staalconstructies.

Uniek verkoopargument

“De materiaalstroomketen wordt geïmplementeerd met de afzonderlijke componenten van onze BG OptiSeries”, zegt Jan Tuma. “Deze verschillende installaties hebben wij intern ontwikkeld – een uniek verkoopargument op de markt”. De systemen zijn afgestemd op de eisen qua functionaliteit en capaciteit gedurende de dagelijkse werkzaamheden.

de dubbele afvoerschroeftransporteur uit de serie BG OptiLock: het Airlock-principe beschermt het materiaal tegen valse lucht van buitenaf.

Het materiaal, dat is voorbereid voor de verbranding in de oven, arriveert meestal op opleggers met schuifvloeren. De hydraulisch gestuurde schuifvloer verplaatst de last naar buiten op het transportsysteem. “Alle transportsystemen en de bijbehorende apparatuur sluiten naadloos op elkaar aan en zorgen voor een ononderbroken brandstoftoevoer,” zegt Jan Tuma. “Daarvoor kunnen we bij onze klanten bijvoorbeeld ons losstation BG OptiBulk installeren.” Deze installatie is geschikt voor homogeen materiaal, dat moeilijk in gebruik is. Dergelijke materialen hebben een geringe volumedichtheid, een hoog vochtgehalte en hoge korrelgrootte. Hij is geschikt voor explosieve gevaarlijke stoffen. Het lossen kan behalve met kipauto’s of opleggers met schuifvloer ook snel en gemakkelijk met vrachtwagens worden uitgevoerd. De installatie bestaat uit een chain belt conveyor met stalen wanden aan de zijkanten.

Een andere mogelijkheid om vrachtwagens of opleggers met schuifvloer te legen is met de BG OptiDock. Ook dit station is geschikt voor heterogeen materiaal zoals alternatieve brandstoffen of biomassa. BG OptiDock bestaat uit een opvangbak en een bodem met wormwielen. Deze leidt de grond- en brandstoffen, die door de vrachtwagen of schuifvloer worden aangeleverd, verder naar een vulsysteem. De opvangbak is voorzien van een rubberdichting. Deze is eventueel voorzien van een hydraulische pomp, voor als het voertuig niet meer aanwezig is. Zo kan men de opleggers altijd lossen.

Van het losstation valt het materiaal in de doseerschroefweegschaal BG OptiFeed met een aangesloten buffertank. “De schroeftransporteurs met belastingscellen zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan materialen – dus ideaal voor de ononderbroken toevoer van alternatieve brandstoffen of grondstoffen”, aldus Jan Tuma. En omdat de schroeftransporteurs op de belastingscellen staan, is altijd te zien hoeveel materiaal er daadwerkelijk wordt afgevoerd. “De regelverhouding kan bij maximaal 1 – 10 liggen, de maximale doseernauwkeurigheid tussen één en twee procent”, vertelt Jan Tuma. De volledig gesloten doseerschroefweegschaal is ook beschermd tegen stof.

Pipe Conveyor: het gesloten systeem transporteert de alternatieve brandstoffen op een milieuvriendelijke, stofvrije en energiearme wijze.

BEUMER Group biedt ook een BG OptiFeed Duo aan. Deze oplossing werd geconstrueerd voor een ononderbroken aanvoer van stortgoed naar twee gescheiden laadpunten in een proces – dat is bijvoorbeeld het geval als de voorverwarmingstoren twee inlaten heeft. Het materiaal wordt dan opgeslagen in een buffertank en door twee losse of een dubbele schroeftransporteur(s) aangevoerd.

Transporttechniek in buis- of U-vorm

Om vervangende brandstoffen naar de calcineeroven en hoofdbrander te transporteren, evalueren de experts van BEUMER al naargelang de toepassing, verschillende varianten van mechanische transportsystemen. Daartoe behoort bijvoorbeeld de Pipe Conveyor. “Deze transporttechniek is niet alleen ecologisch en onderhoudsarm”, vertelt Jan Tuma. “Door hun gesloten constructie beschermt hij ook het milieu op betrouwbare wijze tegen vallend materiaal en tegen emissie. Op bewegende trajecten kan bovendien geen stof naar buiten komen”. Omdat ze in vergelijking met andere belt conveyors zeer geschikt zijn voor bochten, zijn er minder overgavetorens nodig en kan het systeem aan individuele trajecteisen worden aangepast. “Wij kunnen de conveyor zo nodig ook verder uitrusten”, zegt Jan Tuma, “bijvoorbeeld met een scraper conveyor, om de wrijving tot een minimum te beperken, of met een ontstoffingsfilter.”

binnenkant van een U-shape conveyor

Een andere efficiënte mogelijkheid is de U-shape conveyor. Deze kan ook prima worden geïntegreerd en is ook geschikt voor lange afstanden en ruw terrein, evenals horizontale en verticale bochten. Net als bij de Pipe Conveyor wordt het getransporteerde materiaal beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals wind, regen of sneeuw – en de omgeving tegen potentieel materiaalverlies. Deze transportoplossing is geschikt voor zowel grof als zeer fijn materiaal.

“De U-shape conveyor is bij het laadpunt open, net als een gebruikelijke trogtransportband”, vertelt Jan Tuma. “Een speciale roller-configuratie brengt de band vervolgens in een U-vorm.” Zo bereikt het transportgoed het uitvoerstation. Voor het openen van de band wordt een roller-configuratie gebruikt die vergelijkbaar is met die voor het vormen van de band.

U-shape conveyors kunnen eenvoudig worden geïntegreerd en zijn ook geschikt voor lange horizontale en verticale bochten.

Minder valse lucht bij de calcineeroven

Via de transportelementen komt het materiaal op de afvoerschroeftransporteur uit de serie BG OptiLock terecht. De luchtsluis van deze systeempoplossing beschermt het pyroproces tegen valse lucht, d.w.z. de lucht die aanvullend en ongecontroleerd van buitenaf met de brandstof naar binnen komt. BG OptiLock heeft tevens belastingscellen en geeft het stortgoed ononderbroken door aan een schroeftransporteur, die op zijn beurt de calcineeroven vult. De snelheid van de afvoerschroeftransporteur wordt zo geregeld, dat het weergegeven gewicht van het complete systeem en het daadwerkelijke volume van het materiaal in de bak constant is. “Omdat het materiaal ontvlambaar is, voldoen alle installaties aan de ATEX-richtlijnen”, zegt Jan Tuma.

Als complete aanbieder beschikt BEUMER Group over uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van alternatieve brandstoffen en kan exploitanten van cementfabrieken daardoor efficiënt ondersteunen – ook binnen heel korte tijd. Alle componenten zijn op elkaar afgestemd en zorgen ervoor dat de systemen op rendabele wijze met alternatieve brandstoffen worden gevuld.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Customized material handling systems from BEUMER Group BEUMER Group is an international manufacturing leader in intralogistics in the fields of conveying, loading, palletising, packaging, sortation and distribution technology. BEUMER Group offers the right solution for...

Gerelateerde berichten