Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 aandachtspunten bij de installatie van een nieuwe weegbrug

5 aandachtspunten bij de installatie van een nieuwe weegbrug
18 apr 2024  |
Een weegbrug plaatsen is een stuk complexer dan een tafelweegschaal in gebruik nemen, dat zult u wel begrijpen. Het vereist nauwkeurige planning en voorbereiding, die verder reikt dan alleen het gebruik van kranen en de montage van componenten en randapparatuur. In dit artikel delen we de belangrijkste aandachtspunten voor het succesvol plaatsen van een weegbrug.

Selectie van het geschikte type weegbrug

1. De plaatsingsruimte. Is de ruimte beperkt? Dan is een verdiepte weegbrug de beste keuze. Deze modellen liggen gelijkvloers, waardoor ze minder ruimte innemen en op- en afritten overbodig zijn. Dit bespaart ruimte. 

2. Voldoende druksterkte van de ondergrond. Het is cruciaal dat de ondergrond een minimale druk van 2 kg/cm2 kan weerstaan. Controleer dit bij uw aannemer om hier zeker te zijn.

3. Hemelwaterafvoer en stroomvoorziening. Bij een verdiepte weegbrug verdient de hemelwaterafvoer aandacht. Daarnaast is er een dompelpomp nodig (en dus ook een stroomvoorziening) om overtollig regenwater af te voeren. Daarmee vermijdt u schade aan de constructie en onderliggende weegcomponenten.

4. Ga bij voorkeur voor een ruime werkhoogte. Een ruime werkhoogte vergemakkelijkt onderhoud (door meer bewegingsvrijheid), verkleint het risico op waterschade aan load cellen bij zware regenval én verlaagt de kans op beschadiging door vorst. Ter illustratie: bij extreme kou kan vorst tot 30 cm diepte invriezen en de fundering beschadigen, een risico dat bij een ruimere werkhoogte minimaal is, omdat de fundering dieper ligt.)

Installatiewerkzaamheden

5. Een vlakke ondergrond. Volg de instructies voor het aanbrengen van fundatieplaten volgens tekening; een maximaal hoogteverschil van 10 mm is acceptabel. Het is essentieel dat de grond volledig vlak is voordat de installatie begint. Oneffenheden kunnen leiden tot het breken van de weegbrugconstructie, een risico dat groter is bij betonnen dan bij stalen weegbruggen. Hoogteverschillen kunnen vaak met mortel worden gecorrigeerd. Dat werkt als volgt: er wordt een laag mortel bovenop de fundatieplaat aangebracht. Zodra het weegdek op nog niet uitgeharde mortel wordt geplaatst, wordt de mortel gelijkmatig verdeeld onder het weegdek en de weegbrug strak uitgebalanceerd.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Dankzij het brede leveringsprogramma en jarenlange ervaring en expertise biedt ABW voor elk weegvraagstuk een slimme, gebruiksvriendelijke weegoplossing. Industriële weegoplossingen ABW...