Zoek
Sluit dit zoekvak.

Weegbrug: dé weegoplossing voor de verwerking van grote volumes bulkgoederen

Weegbrug: dé weegoplossing voor de verwerking van grote volumes bulkgoederen
26 jan 2024  |
In de handling en verwerking van droge stoffen, stortgoed en vloeistoffen zijn precisie en betrouwbaarheid van essentieel belang. Weegbruggen bieden een robuuste en nauwkeurige oplossing voor het wegen van grote volumes aan bulkgoederen. We begrijpen als geen ander dat de configuratie, laat staan de aanschaf van een weegbrug, niet over één nacht ijs gaat. Hieronder vindt u de vijf belangrijkste punten om in overweging te nemen bij uw keuze.

1. Het kostenplaatje

De kosten van weegbruggen zijn sterk afhankelijk van de materiaalkeuze en de gekozen afwerking. In de eerste plaats zijn de prijzen van beton en metaal aan verandering onderhevig. Ook daarbinnen vindt u variatie. Zo is een staal gelakte weegbrug voordeliger in aanschaf dan een gegalvaniseerde uitvoering, maar is de Total Cost of Ownership bij laatstgenoemde weer lager vanwege de betere buitenduurzaamheid. Houd ook rekening met plaatsingskosten. De plaatsing en installatie van een bovengrondse weegbrug is minder arbeidsintensief dan een verdiepte weegbrug, en daarmee voordeliger om in gebruik te nemen.

2. Het weegbrugtype

Voor vast gebruik zijn verdiepte betonnen weegbruggen aan te bevelen. Deze weegbruggen gaan naadloos op in het terrein. Bij tijdelijke projecten of locaties met veel ondergrondse leidingen zijn bovengrondse weegbruggen ideaal vanuit het oogpunt van verplaatsbaarheid en het uitblijven van graafwerkzaamheden.

3. De plaatsing

Omdat bovengrondse weegbruggen niet gelijkvloers liggen, is de draaicirkel voor het oprijden groter en is meer ruimte nodig dan bij een verdiepte weegbrug. Ook is het belangrijk om de weegbrug niet op het laagste punt van het terrein te plaatsen om waterschade bij heftige regenval of sneeuwval te vermijden.

4. De waterafvoer en stroomvoorziening

De hemelwaterafvoer verdient extra aandacht, in het bijzonder bij verdiepte weegbruggen. Helemaal wanneer de weegbrug op het laagste punt van het terrein wordt geplaatst (indien plaatsing elders echt niet mogelijk is). Een goede afwateringsvoorziening voorkomt schade aan de constructie, de loadcells en de overige componenten, ten gevolge van blank staan. Ook is een dompelpomp aan te bevelen. Hiervoor is er een stroomvoorziening nodig in de put.

5. De automatiseringsopties

Er zijn verschillende mogelijkheden om weegprocessen te versnellen. Qua automatiseringsoplossingen kunt u dan denken aan software integratie voor administratieve verlichting, zelfhulpterminals voor een hogere doorloopsnelheid, en volgdisplays waardoor chauffeurs tijdens het wegen de vrachtwagen niet hoeven te verlaten.

Een betrouwbare weegbrug kopen?

Voor weegbrug specialist ABW is geen weegbrug te ver. Laat u vrijblijvend adviseren over de meest geschikte weegbrug voor uw gebruikstoepassing(en).

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Dankzij het brede leveringsprogramma en jarenlange ervaring en expertise biedt ABW voor elk weegvraagstuk een slimme, gebruiksvriendelijke weegoplossing. Industriële weegoplossingen ABW...

Gerelateerde berichten