Het ontluchten van producten… altijd de perfecte zak

Het ontluchten van producten… altijd de perfecte zak
Het verpakkingsproces heeft een impact op het stapelen, de opslag en de houdbaarheid van een product dat verpakt wordt. Voor de melkpoeder- en cementindustrie bijvoorbeeld is het belangrijk dat bepaalde producten goed ‘ontlucht’ worden. Bij Arodo leggen ze zich al vele jaren toe op de verpakking van luchtige producten en daarbij bieden ze 2 technische oplossingen die tegemoetkomen aan de noden van de markt.

Waarom moeten bepaalde producten ontlucht worden?

Sommige producten bevatten veel lucht als ze uit de silo of het productieproces komen. Ze voelen quasi aan als water. Als je deze dan gewoon verpakt zonder de lucht eruit te halen, dan zijn de zakken achteraf praktisch niet te stapelen. Leg je de zak plat, dan blijft de lucht bovenop het product in de zak zitten, met als resultaat een soort van ballon bovenaan. Logisch dat dit type zakken een onstabiele stapel geeft bij stapeling op een pallet.

Het stapelen is niet het enige probleem. Lucht in de zak heeft ook gevolgen voor de houdbaarheid van diverse producten, de lucht- en vochtdichtheid, alsook de opslag. Ontluchten is de boodschap, maar hoe?

Verpakken in standaard PE-folie of labyrintzakken

Er zijn verschillende manieren om te ontluchten. Zo kan je zakken met perforatie gebruiken of achteraf gaten in de zakken maken, zodat de lucht er weer uit kan. Dit werkt prima voor zand, grind, kunststofkorrels en materialen die niet gevoelig zijn voor vocht. Bij veel poederige producten echter wil je geen (micro)perforatie of gaten in de zak. Ze zijn hygroscopisch, trekken vocht aan en klonteren. Het kan ook zijn dat er stof door de gaatjes komt. Scenario’s die je beter vermijdt.

Omdat Arodo de gevoeligheden in de markt zeer goed begrijpt, zijn ze al bijna sinds de start 30 jaar geleden bezig met doorgedreven onderzoek, initieel in de melkpoederindustrie. Sinds 2000 zijn ze deze technieken ook voor andere poeders gaan toepassen. Na veel testing en ontwikkeling hebben ze 2 effectieve oplossingen: het vacuüm verpakken in standaard PE-folie of het verpakken in labyrintzakken.

Arolab en Arovac

Voor beide systemen heeft Arodo ook de gepaste machines ontwikkeld:

  • Arolab – voor de productie in labyrintzakken: hier wordt het product al zo goed mogelijk ontlucht in de zak gedaan. De zak wordt gesloten en de restlucht moet tijdens het transport naar de palletiser en vooral op pallet verder ontsnappen.
  • Arovac – voor productie in zakken in standaard PE-folie: dit proces gebeurt in 2 stappen. Ten eerste met sondes als de zak aan de vulmond hangt en het product in de zak gestort wordt. Dit om de zak zo goed mogelijk te vullen. Ten tweede met de vacuümkamer om genoeg restlucht uit het product en de zak te halen, zodat deze direct mooi stapelbaar is zodra de zak uit de machine komt.

Ervaring heeft Arodo geleerd dat het vacuüm verpakken de meeste voordelen biedt voor producten in de cementindustrie, bouw en melkpoederindustrie. Je krijgt sowieso stabiele palletten. Bovendien ben je tijdens het verpakken minder afhankelijk van verschillen in dichtheid van het product omdat de lengte van de zak uiteindelijk onder de pletter bepaald wordt. Dus altijd de perfecte zak!

Onze technologie leren kennen? Onze professionals adviseren je graag, contacteer Arodo vandaag nog.

Dit artikel is gepubliceerd door

Al ruim 30 jaar staat Arodo garant voor expertise op het gebied van ontwerp en fabricage van verpakkingsmachines voor het verpakken van hoogwaardige poeders. Volledig in eigen beheer worden poederverpakkingslijn, palletisers en rekhoes-installaties gefabriceerd. Met een team van ruim 100 specialisten worden in het hoofdkantoor oplossingen gerealiseerd ...

Arodo BV