Zoek
Sluit dit zoekvak.

M.I.P. gaat volop voor ‘Factory of the future’

M.I.P. gaat volop voor ‘Factory of the future’
27 mrt 2018  |
RIJKEVORSEL - M.I.P., producent van Composiet opslagsystemen (Tanks en Silo’s) uit Rijkevorsel, sprak bij de start van het nieuwe jaar de ambitie uit om te transformeren tot een ‘Factory of the Future’.

Zo wil het bedrijf niet alleen de eigen groei blijven verzekeren voor de toekomst. De medewerkers van M.I.P. mikken ook op de begeerde ‘Factory of the Future’ award van Made Different om aantoonbaar future-proof te zijn, Hoe dat gebeurde, lees je hieronder…

Volgens Maikel Elst, C.E.O. bij M.I.P. begint alles met een visie. Vanuit een toekomstgericht doel wil hij M.I.P. laten groeien tot een bedrijf dat bestaansrecht heeft op langere termijn, duurzame winst maakt, een voorsprong kan nemen op de concurrentie, medewerkers een stabiele basis geeft en de eigen waarde vergroot zodat er ruimte is voor nieuwe investeringen. Klantgericht, Innovatie, Focus en alles procesmatig en financieel goed onderbouwen, zijn volgens Elst hierbij de toverwoorden.

Nieuwe koers

Focus komt er niet zomaar. In 2006 ging het goed fout bij toenmalig silofabrikant Mertens, nu M.I.P. Statische elektriciteit veroorzaakte een felle brand die de drie productiehallen van het bedrijf volledig in de as legde. Een nachtmerrie, die uiteindelijk wel een kans bleek voor de toekomst. Het nieuwe management stippelde opnieuw de koers uit, ging werken met dealers en boorde nieuwe markten aan (zie foto). Deze nieuwe tactiek en dit grondig marktonderzoek werkten, want het bedrijf is nog steeds in volle expansie. Door de stijgende vraag werd inmiddels ook een tweede fabriek geopend in het Nederlandse Moerdijk.

M.I.P. koestert talent

Groeien doe je natuurlijk niet alleen. Omdat M.I.P. het heel belangrijk vindt het beste uit mensen te halen, volgen alle werknemers jaarlijks tal van opleidingen. Van vakgerichte tot persoonlijke opleidingen. Zo is er bijvoorbeeld opleiding gegeven in Lean Management en zijn we gestart met 5S implementatie: zo heeft alles nu een vaste plaats, overtollig materiaal is verbannen en middels signalisatie vindt eenieder de weg in de fabriek.

Werken aan een verbetering van processen doe je continu. Onze werknemers zijn zich, door middel van de Lean opleiding, bewust geworden van hun werkomgeving. Als een werknemer in staat is om zijn eigen werkplek opgeruimd te houden, dan leidt dit tot overzicht, rust en focus. Daarnaast is algemene open communicatie erg belangrijk om mensen goed te doen samenwerken. De nieuwe eigen M.I.P.-app draagt hier aan bij.

Werken aan de toekomst

Dat het werkt, bewijzen de verbeterde doorlooptijden en verhoogde omzet. Volgend punt op de agenda is een optimale voorraadbeheersing.

“Om zich te transformeren tot een heuse ‘Factory of the Future’ is het nodig om op zeven gebieden ontwikkelingen aan te tonen. We voeren momenteel diverse haalbaarheidsstudies uit die revolutionair zijn in onze sector. We stimuleren zelfsturende teams en zullen er alles aan doen om onze operators te transformeren naar procesengineers die kunnen werken met een robot”, verduidelijkt Maikel Elst. Een laatste voorbeeld is dat we zoveel mogelijk maatwerk omvormen tot standaardproducten. Denk hierbij aan de ladders die nodig zijn bij elke silo die we produceren. Momenteel wordt voor elk project een ladder op maat voorzien. Door dit te standaardiseren en in-house te vervaardigen, kunnen we meer ‘one-piece-flow’ werken en onze doorlooptijden verkorten.

Het zakelijk succes van M.I.P. is ook de buitenwereld niet ontgaan. Zo was het bedrijf in het verleden al Ondernemer van het Jaar (Voka Kempen) en Excellente Onderneming (Provincie Antwerpen).

Of het bedrijf ook de begeerde ‘Factory of the Future Award’ in de wacht kan slepen, zullen we in 2021 weten. Wordt vervolgd!

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

M.I.P. uit Rijkevorsel is een fabrikant en leverancier van silo’s en opslagtanks in polyester, actief in heel Europa. Het hypermoderne familiebedrijf is een pionier in het gebruik van polyester en heeft al een kwarteeuw ervaring...

Gerelateerde berichten