Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Spotfilters vaak te klein gedimensioneerd

Spotfilters vaak te klein gedimensioneerd
6 mei 2022  |
In de praktijk blijkt dat spotfilters vaak te klein zijn gedimensioneerd en zijn aangesloten op te grote ventilatoren. Met een geoptimaliseerd ontwerp zijn storingen te voorkomen.

Spotfilters zijn compacte, perslucht gereinigde doeken- of patronenfilters. Ze worden toegepast voor de aspiratie van band-, ketting- en schroeftransporteurs, bekerelevatoren en beladingsbalgen. Het filter dient een zo laag mogelijke stofemissie te realiseren (< 2-5 mg/m³) en ervoor te zorgen dat zo min mogelijk product verloren gaat. Het is daarbij belangrijk dat de transporteur een goede afdichting heeft.

Weinig ruimte

Van oudsher zijn spotfilters onder-gedimensioneerd; met een te klein filteroppervlak. Daarbij zijn ze vaak aangesloten op een te grote ventilator met een te hoog geïnstalleerd vermogen en bijgevolg een te hoge statische druk. Dit komt omdat voor het spotfilter vaak weinig ruimte beschikbaar is en dat het aanbod simpelweg beperkt is. De filters hebben door hun hoge belasting veel onderhoud nodig, anders treden snel storingen op. Het plegen van onderhoud is echter in veel gevallen niet eenvoudig omdat de filters zich bevinden op lastig te bereiken plaatsen.  

Correct ontwerpen

Gezien de steeds strengere emissie-eisen en het belang van een storingsvrije werking is het zaak om spotfilters correct te ontwerpen. Dat waarborgt een goed beheersbare installatie en de laagst mogelijke ‘Total Cost of Ownership’.

Transtech Industrieservice BV kan hiervoor zeer economische oplossingen aanbieden; functioneel, effectief en onderhoudsarm. Het spotfilter wordt daarbij voor iedere specifieke toepassing op maat gemaakt, zonder concessies te doen aan de werking ervan.

Project

Een voorbeeld is de levering van twee spotfilters voor twee bandtransporteurs in de haven van Amsterdam. De bestaande, oude filters waren gecorrodeerd, storingsgevoelig en werkten gebrekkig. Bovendien was het proces aangepast. In overleg met de klant is gekozen voor nieuwe, roestvaststalen filters. Daarbij is ook de bereikbaarheid en positie van de filters besproken en een basisontwerp gemaakt. Vervolgens hebben specialisten van Transtech Industrieservice de filters tot in detail vastgelegd. Zo is gekozen voor een maximum filterbelasting van 2 m³/m²/min. De elektrische componenten van de installaties zijn toepasbaar in Atex-zone 22. Na het maken van de definitieve tekeningen en de goedkeuring van alle partijen zijn de filters in productie genomen. Inmiddels draaien de spotfilters – na een Factory Acceptance Test (FAT) en Site Acceptance Test  (SAT) tot volle tevredenheid.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Transtech levert industriële ontstoffing met Eurofilter stoffilter installaties. Ook doen...

Gerelateerde berichten