Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kunststoffenbeurs 2022 in het teken van future proof plastics: Innovatiekracht, duurzaamheid en slimme oplossingen

11 mrt 2022  |
Sustainability & Recycling, Smart Production & Digitalization en Innovation & Knowledge, dat zijn de drie thema’s die Mikrocentrum centraal stelt tijdens de 23e editie van de Kunststoffenbeurs op 14 en 15 september in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. De drie thema’s zorgen ervoor dat de Kunststoffenbeurs dé plek is waar samen gewerkt kan worden aan de toekomstbestendigheid van kunststof. Samen op weg naar Future Proof Plastics.

De voorbereidingen voor de 23e editie van de Kunststoffenbeurs zijn in volle gang. Na een corona-editie in de Brabanthallen organiseert Mikrocentrum de beurs in de Brabanthallen. Timo van Leent, Manager Kunststoffenbeurs: ‘’Uit de evaluaties van de editie in september 2021 is gebleken dat exposanten en bezoekers zeer tevreden waren met de nieuwe locatie in ’s-Hertogenbosch. Vaak genoemd is de ruimte die de locatie biedt voor een expo zoals het Machineplein, daarnaast biedt de nieuwe locatie ook ruimte om de beurs verder door te ontwikkelen en te vernieuwen.’’

Sustainability & Recycling Area

50% minder grondstofverbruik in 2030 en in 2050 volledig circulair; dat is de ambitie van de Nederlandse overheid voor een duurzame toekomst. De kunststof- en rubberindustrie loopt hierin als innovatieve sector voorop en werkt continu aan de verduurzaming van (eind)producten.  Maar wat maakt kunststof future proof? De basis ligt bij een krachtig productontwerp, slim grondstofgebruik, reshoring, geoptimaliseerde productiemethodes als spuitgieten, extruderen en vacuümvormen en de beste kwaliteit matrijzen en gereedschappen. Zo wordt 30% van al het plastic afval gerecycled of hergebruikt, zijn steeds meer kunststoffen biobased of biologisch afbreekbaar en wordt de inzet van natuurlijke grondstoffen zoals aardolie flink gereduceerd. Verduurzaming stopt niet bij het (eind)product, de industrie werkt aan het gehele (productie)proces: van energiebesparing in de productie tot procesoptimalisatie en de algehele verlaging van de CO2 afdruk.

Duurzaamheid is al jarenlang een vast thema op de Kunststoffenbeurs. Als ontmoetingsplek voor de gehele kunststof- en rubberketen is de Kunststoffenbeurs het platform om samen de kansen en uitdagingen die verduurzaming met zich meebrengt aan te gaan. Door de nauwe samenwerking met onder andere NRK, Rethink Plastics en PlasticsEurope is het publiek verzekerd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden rondom dit thema.

Smart Production & Digitalization Area

De kunststof productieomgeving van de toekomst vraagt om multidisciplinaire en ketensamenwerking, maar ook om de inzet van knappe koppen en slimme handen. De nieuwe Smart Production & Digitalization is deze ontmoetingsplek. Het publiek ontdekt binnen deze area alles over slimme oplossingen rondom digitalisering, automatisering, robotica, connectiviteit, procesoptimalisatie en software. Daarnaast komt het thema Smart Production & Digitalization ook terug op de beursvloer, het Machineplein en in het congresprogramma.

Innovation & Knowledge Area

De toekomst van kunststof en rubber kan niet zonder innovatie en kennisdeling. De Kunststoffenbeurs onderschrijft daarom het belang hiervan. De kunststof- en rubberindustrie is een van de meest innovatieve sectoren van Nederland. Onderzoeksprojecten, onderwijsinstellingen en start-ups spelen een essentiële rol op weg naar een Future Proof Plastics. Het publiek ontdekt meer over de investeringen in de ontwikkeling van energiezuinige, duurzame en gebruiksvriendelijke producten in de speciale kennis- en onderwijshal. ‘’Het is de allereerste keer dat we een gehele hal in het teken zetten van innovatie en kennisdeling. We merkten al een tijdje dat er behoefte was naar de aanwezigheid van partijen als onderwijs- en kennisinstellingen, start-ups en onderzoeksprojecten. De Kunststoffenbeurs biedt deze groepen dit jaar de ruimte om hun organisatie of project te presenteren aan de gehele kunststof- en rubberindustrie. Hal 2 zal volledig in het teken staan van innovatie en kennisdeling en biedt naast de beursvloer ruimte voor presentaties op een live stage.’’ Aldus Van Leent.

Machineplein komende drie jaar op de Kunststoffenbeurs

Mikrocentrum, organisator achter de Kunststoffenbeurs gaat voor de komende drie jaar een intensieve samenwerking aan met Equip-Plast. Na het succes van het eerste Machineplein tijdens de 22e editie van de Kunststoffenbeurs kondigt de manager aan nog zeker drie jaar lang door te gaan met het Machineplein. ‘’Lovende reacties van zowel bezoekers als exposanten hebben ervoor gezorgd dat het Machineplein een onmisbaar demonstratieplein vormt, voor de machineleverancier tot aan het hogere management en van machinebouwers tot aan inkopers.’’ Aldus Van Leent.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Mikrocentrum ondersteunt bij het: Vergroten van kennis verbreden van uw netwerk verbeteren van bedrijfsprocessen presenteren van uw bedrijf versterken van uw concurrentiepositie Wij beschikken over een groot relatienetwerk in de industrie, bij de (semi)overheid en...

Gerelateerde berichten