De ‘Smart Dino’, een logische stap in kostenbesparing

De ‘Smart Dino’, een logische stap in kostenbesparing
DRUNEN - Van Beek Schroeftransport werkt aan het ‘smart’ maken van haar mobiele bulkwagenvuller Dino. Het bedrijf rust de Dino hiervoor uit met sensoren om bijvoorbeeld te kunnen voorspellen wanneer onderhoud nodig is.

Om te voorkomen dat Van Beek zelf het wiel opnieuw uitvinden werkt de onderneming hiervoor samen met een partner die haar visie deelt en al veel ervaring heeft op dit gebied; UVS Industry Solutions. Directeur van het bedrijf Eveliene Langedijk licht toe waarom is besloten de Dino 4.0 te ontwikkelen.

De ‘Smart Dino’, een logische stap in kostenbesparingUVS Industry Solutions is opgericht in 2001 en richt zich op kostenbesparend onderhoud. Een belangrijk onderdeel hierbij is het voorspellen wanneer onderhoud nodig is, preventive maintenance. Dat gebeurde tot nu toe vooral op basis van gemiddelden: na een X aantal draaiuren is een lager meestal aan vervanging toe. “Een logische volgende stap is machines uitrusten met sensoren die meten of een lager inderdaad aan vervanging toe is”, legt Langedijk uit.

Kosten besparen met Smart Industry

Het toepassen van Smart Industry bleek zo voor veel bedrijven nog een middel om verder op kosten te besparen. “Smart Industry is geen doel op zich. Het uiteindelijke doel is kostenbesparing en een betere service naar de klant toe en hiervoor is deze technologie een middel”, vertelt Langedijk.

Ambassadeur

Omdat UVS Industry Solutions de eindeloze mogelijkheden op dit gebied al snel zag werd het bedrijf ambassadeur van Smart Industry in Nederland. Dit betekent dat het bedrijf volop bezig is met allerlei innovatieve technologische ontwikkelingen zoals vision systemen, GPS & RFID binnen productieomgevingen en industrie. “De bedoeling is om verder te kijken. Wat is er nog meer mogelijk en hoe vertalen we dat naar iets bruikbaars voor de klanten?”, licht Langedijk toe.

Voorlopers onder elkaar

Op een bijeenkomst over Smart Industry raakte Langedijk in gesprek met directeur van Van Beek Perry Verberne. “Het bleek een goede match. Van Beek speelt al langer met de vraag hoe Smart Industry toe te passen en we werden het al snel eens dat de Dino daarvoor bijzonder geschikt is.”

Smart Industry is óók maatwerk

Bij iedere machine bekijkt Langedijk goed wat de beste plek is voor het bevestigen van de sensoren. “Daar komen veel vragen bij kijken. Wat wil je precies meten? Waar wordt de machine voor gebruikt en wat voor krachten komen erop te staan? Wat is een optimale plek voor de sensoren? Die moeten natuurlijk niet in de weg hangen. Je wilt ook zo weinig mogelijk sensoren omdat anders al snel de hele machine komt vol te hangen.”

Betere service én betere Dino

Dit draagt bij aan een betere klantenservice én een verbeterde Dino. Onderhoudsbeurten kunnen tot een minimum worden beperkt omdat die alleen plaats zullen vinden als het écht nodig is. Onderdelen worden ‘just in time’ vervangen.

Big data

Tegelijk kan Van Beek data verzamelen over hoe de Dino’s in het veld presteren en hierop inspelen. Wie weet blijkt een elektromotor het transport van een bepaald product veel gemakkelijker aan te kunnen dan tot nu toe werd aangenomen en kunnen toekomstige Dino’s voor dezelfde toepassing met een lichtere en goedkopere motor worden uitgerust. Misschien blijkt dat operators de Dino veel te vaak met de noodstop uitzetten in plaats van op de gebruikelijke manier, dan kan het bedrijf daarop wijzen om de levensduur te verlengen.

“Dit is ook een proces van bewustwording”, zegt Langedijk. “Inmiddels begrijpen steeds meer bedrijven dat dit uiteindelijk een machine oplevert die beter is toegespitst op de wensen van de klant.”

Voor meer artikelen over opslag- en Overslagsystemen bezoek hier onze Opslag en Overslag Tech Zone

Zoek hier naar leveranciers van Opslag en Overslag systemen in onze Aankoopgids

Dit artikel is gepubliceerd door

Een Van Beek is altijd maatwerk

Van Beek is de specialist op het gebied van schroeftransport. Onze kernactiviteiten bestaan uit het verkopen, ontwerpen en fabriceren van schroeftransporteurs, Dino bulkwagenvullers en Celsius schroefwarmtewisselaars. ...

Van Beek schroeftransport

Lees Interacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.