Tegendraadse schroef voor opwarmen vloeistof

Tegendraadse schroef voor opwarmen vloeistof
DRUNEN - Bij de ontwikkeling van een nieuw type schroefwarmtewisselaar voor vloeistoffen heeft Van Beek letterlijk in tegengestelde richting gedacht.

De schroef dient in deze nieuwe schroefwarmtewisselaar namelijk om de beweging van het product te vertragen in plaats van het te transporteren. Om deze tegendraadse innovatie sneller te kunnen ontwikkelen ontving Van Beek 30 duizend euro subsidie van de Stichting Metal Valley.

Onder de merknaam Celsius heeft Van Beek al ruime ervaring met de constructie van schroefwarmtewisselaars. Deze worden ingezet voor het koelen, verwarmen en drogen van poeders en granulaten. Nu onderzoekt het bedrijf of een schroef ook een belangrijke rol kan spelen in een verwarmproces met vloeistof.

Remmen met een verticale schroef

Tegendraadse schroef voor opwarmen vloeistof Subsidie maakt snellere ontwikkeling baanbrekende innovatie mogelijk“We krijgen steeds vaker de vraag of we ook vloeistoffen kunnen verwarmen en zo zijn we aan het denken gezet”, vertelt manager operations bij Van Beek Eric de Jong. De uitkomst is een verticaal opgestelde schroef waarbij de vloeistof van onderaf met zo’n 10 bar wordt ingespoten. Een asloze schroef draait tegen de druk in om de vloeistof af te remmen. Om de schroef zit een dubbelwandige koker waar verwarmde olie of water doorheen stroomt. Op deze manier is de temperatuur in de schroef te regelen.

Tegengas beïnvloedt verblijfsduur

De operator stelt in hoeveel weerstand de schroef geeft en beïnvloedt zo hoelang de vloeistof in de schroef verblijft. Zo kan hij zeer nauwkeurig bepalen hoe warm het product uit de schroef komt. “Wij zijn de eersten die op deze manier met deze techniek experimenteren”, vertelt De Jong.

Recalcitrante schroef oogst lof

De eerste tests met deze ‘tegendraadse rebel’ zijn veelbelovend. “Een testmachine van twee meter hoog is ingezet bij een klant die bevroren fruit verwerkt. Denk aan een smoothie. De klant is zo tevreden dat hij nog zo’n schroefwarmtewisselaar wil”, licht De Jong toe.

De Jong verwacht dat er niet alleen in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de recycling (bijvoorbeeld bij de verwerking van slib) en de chemische industrie veel vraag zal zijn naar deze eigenzinnige schroefwarmtewisselaar.

Goede samenwerking met Kapp

Tegendraadse schroef voor opwarmen vloeistofVan Beek heeft deze warmtewisselaar ontwikkeld met Kapp Nederland B.V. uit Dordrecht, een handels- en ingenieursbureau gespecialiseerd in industriële warmtewisselaars in de procesindustrie. Kapp Nederland is zeer tevreden over de samenwerking bij de ontwikkeling van dit vernieuwende product en kijkt ernaar uit om dit type warmtewisselaar in haar markt te presenteren.

Innovatie al opgemerkt in de krant

Deze noviteit is niet onopgemerkt gebleven. Naar aanleiding van de subsidie die Van Beek kreeg om deze machine sneller te kunnen ontwikkelen schreef het Brabants Dagblad er onlangs een artikel over. Daarin legt directeur Perry Verberne uit dat het plan er al was, maar dat het project nog op de plank lag omdat het nog gemaakt moest worden. “Door de subsidie konden wij verder.”

Voor meer artikelen over Schroefwarmtewisselaars bezoek hier onze Thermische Behandling Tech Zone

Zoek hier naar leveranciers van Schroefwarmtewisselaars in onze Aankoopgids

Dit artikel is gepubliceerd door

Een Van Beek is altijd maatwerk

Van Beek is de specialist op het gebied van schroeftransport. Onze kernactiviteiten bestaan uit het verkopen, ontwerpen en fabriceren van schroeftransporteurs, Dino bulkwagenvullers en Celsius schroefwarmtewisselaars. ...

Van Beek schroeftransport

Lees Interacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.