Krachten gebundeld voor high-end LIW-feeder

Krachten gebundeld voor high-end LIW-feeder
DRUNEN - In de voedingsmiddelen-, farmaceutische en chemische industrie zag Van Beek Schroeftransport steeds meer vraag naar een nauwkeurige en betrouwbare dosering volgens recept in de proceslijn. Om op dit gebied het beste van het beste te kunnen leveren, is het bedrijf de samenwerking aangegaan met weegspecialist PENKO. Samen ontwikkelden zij de LIW (Loss in Weight)-feeder.

Toepassing

De LIW-feeder die de bedrijven hebben ontwikkeld is een geavanceerde doseerschroef die inzetbaar is in processen waarbij de fabrikant uiterst nauwkeurig een vastgestelde hoeveelheid additieven zo geleidelijk mogelijk in de juiste verhouding wil toevoegen. De nauwkeurigheid van deze machine is een groot voordeel in onder meer de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de farmaceutische industrie.

Werking

De LIW-feeder bestaat uit een schroeftransporteur op drie nauwkeurige weegopnemers van PENKO die bijhouden hoeveel product zich in de schroef bevindt. Door het bijhouden van de gewichtsafname (Δm) en de koppeling van dit gegeven aan de tijd (Δt) is de werkelijke materiaalstroom bekend.

Op basis van het verschil met de gewenste materiaalstroom berekent de software indien nodig de aanpassing van de draaisnelheid van de schroef, zodanig dat deze exact het gewenste gewicht per uur uitgeeft. Ook is het mogelijk de uitgiftesnelheid van de schroef aan te passen aan de hoeveelheid passerend product, master-slave, zodat de verhoudingen in het eindproduct altijd hetzelfde blijven.

“De basis van deze machine is in principe hetzelfde als tientallen jaren geleden”, legt Sales Engineer bij Van Beek Roel Kneepkens uit. “Door strengere veiligheidsnormen en de eeuwige zoektocht naar een perfecte dosering met zo min mogelijk verspilling stellen fabrikanten steeds hogere eisen aan de nauwkeurigheid. Door onze vakkundig afgewerkte schroeftransporteurs te combineren met de verfijnde weegapparatuur van PENKO kunnen we aan deze vraag voldoen.”

Jaren ervaring

Van Beek heeft al jaren ervaring met de inbouw van LIW-feeders in proceslijnen en het bedrijf heeft hierbij met verschillende weegproducenten samengewerkt. Door de samenwerking met PENKO ontstaat een kant-en-klare technische achtergrond van de machine en hoeft deze alleen nog op maat te worden gemaakt om in de proceslijn te passen.

Waarom PENKO?

“Van Beek maakt mooie schroeven, wij maken mooie weegapparatuur. Door onze samenwerking ontstaat de high-end versie van een LIW-feeder”, vat Regional Sales Manager Tim Heyden van PENKO het samen. Eerder ontwikkelde Van Beek samen met PENKO al de weegschroef, deze registreert realtime hoeveel product de schroef transporteert.

Dit artikel is gepubliceerd door

Een Van Beek is altijd maatwerk

Van Beek is de specialist op het gebied van schroeftransport. Onze kernactiviteiten bestaan uit het verkopen, ontwerpen en fabriceren van schroeftransporteurs, Dino bulkwagenvullers en Celsius schroefwarmtewisselaars. ...

Van Beek schroeftransport