Schuine opvoer slibconcentraat kinderspel voor schroeftransporteur

Schuine opvoer slibconcentraat kinderspel voor schroeftransporteur
DRUNEN - Champignonverwerker Prochamp zocht voor een nieuwe afvalwaterzuivering een manier om slibconcentraat onder een schuine hoek van 40 graden naar een container te vervoeren.

Hun vaste leverancier voor schroeven kon niet garanderen dat een transportschroef dit kon. Van Beek schroeftransport pakte deze uitdaging wel met beide handen aan. “Wij hebben namelijk veel ervaring met soortgelijke situaties bij eerdere projecten”, verklaart sales engineer Peter Verhoeven van Van Beek.

“Het was ons eerste project met Van Beek”, zegt projectmanager bij Prochamp Gerard Verhoeven. Toch was Van Beek een oude bekende voor hem. Gerard heeft in het verleden namelijk stage gelopen bij Van Beek. “Ik wist dus heel goed wat ik kon verwachten en het is dan ook geen verrassing dat de samenwerking prima is bevallen. De schroeven draaien nu en ons probleem is opgelost. Het ziet er allemaal goed uit en werkt volgens verwachting.”

Van Beek durfde uitdaging Prochamp aan vanwege goede eerdere ervaringenOver Prochamp

Wereldwijd maken retailers, cateraars en de voedingsmiddelenindustrie gebruik van de conservenchampignons van Prochamp. Het bedrijf heeft de totale productieketen, van het bereiden van compost tot de teelt en het vermarkten van geconserveerde champignons, in eigen hand. Dit gebeurt allemaal in en rond Velddriel.

Uitbreiding Prochamp door stijgende vraag

Vanwege de stijgende vraag besloot Prochamp de fabriek uit te breiden en een nieuwe afvalwaterzuivering aan te leggen. Bij het zuiveren van dit afvalwater ontstaat veel slib. Een decanter centrifuge splits het slib in slibconcentraat en afvalwater, waarna het slibconcentraat in een container belandt.

Meedenken bij het ontwerp

“Het gebouw waar de zuivering nu staat heeft weinig ruimte voor het transport van de decanter naar de container. We hebben dus meegedacht in het concept en het ontwerp”, zegt Peter Verhoeven.

Een werkgroep van verschillende bedrijven bekeek hoe zij dit vraagstuk het beste konden oplossen. “Een andere schroevenbouwer haakte af omdat de schroef het slibconcentraat schuin omhoog zou moeten vervoeren. Dat bedrijf kon niet garanderen dat dit zou gaan, maar door onze ervaring kon dat in mijn optiek wel”, zegt Peter Verhoeven.

Ervaring leert dat het kan

“Het is in zulke gevallen altijd maatwerk”, legt Peter Verhoeven uit. “Door ervaringen uit het verleden weet je of het mogelijk is of niet. Ik kijk dan terug bij vorige soortgelijke projecten en ga na of we daar problemen hebben gehad. Het is ook belangrijk de juiste vragen te stellen aan de eindgebruiker, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Soms concluderen we dat we inderdaad niet kunnen helpen maar dat was hier zeker niet het geval.”

Het verbeterde proces

Een stelsel opstelling van drie schroeftransporteurs voert het slibconcentraat nu af naar de container. Een horizontale schroef vangt het slibconcentraat op en vervoert het naar een schuin geplaatste opvoerschroef die het omhoog voert. Via een horizontale schroef daarachter verdwijnt het concentraat in de container. Tot slot voeren vrachtwagens de containers met het slibconcentraat af.

Voor meer artikelen over Schroeftransporteurs bezoek hier onze Mechanisch Transport Tech Zone

Zoek hier naar leveranciers van Schroeftransporteurs in onze Aankoopgids

Dit artikel is gepubliceerd door

Een Van Beek is altijd maatwerk

Van Beek is de specialist op het gebied van schroeftransport. Onze kernactiviteiten bestaan uit het verkopen, ontwerpen en fabriceren van schroeftransporteurs, Dino bulkwagenvullers en Celsius schroefwarmtewisselaars. ...

Van Beek schroeftransport

Lees Interacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.